CASTELL D’ENCÚS

Tabla de contenidos

Text en català

La filosofia de Comas Calls Vinateria com a botiga online de vins i caves és la de transmetre als nostres clients que darrere d’una ampolla de vi hi ha un celler, una vinya i un equip humà que ho fa possible. Per això, sempre que tenim possibilitat, volem conèixer la procedència dels vins que es venen tant a la botiga online com a la botiga física.

Arriba la tardor, també l’època de verema, i hem decidit visitar el Castell d’Encús per poder probar l’EKAM, l’ACUSP, el QUEST, el TAIELA i el THALARN. Ens llevem d’hora i, després de gairebé 3 hores de camí, arribem a Talarn. Deixem el poble a sobre nostre i una indicació a l’esquerra ens mostra el camí cap al celler del Castell d’Encús, propietat de Raül Bobet. Després de pujar una miqueta comencem a trobar vinya i finalment una porta corredissa de ferro que ens informa de l’arribada al celler.

Comencem el recorregut per la finca. Una finca situada entre 800 i 1.000 metres d’altura i d’aproximadament 100 ha, de les quals n’hi ha més o menys un 25% de conreades. La més gran, d’unes 8 ha, la tenim davant nostre.

Al Castell d’Encús, sota la D.O. Costers del Segre, s’elaboren 5 vins a partir de les 10 varietats plantades. Són 6 varietats de raïm negre i 4 de raïm blanc: cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, pinot noir, syrah, petit verdot, sauvignon blanc, riesling, semillon i albariño. Amb aquestes varietats s’elaboren 5 vins: l’EKAM, el TAIELA, el QUEST, el THALARN i l’ACUSP.

A la visita al Castell d’Encús hi ha dues coses que ens criden l’atenció: les xarxes verticals de protecció i els trulls.

DSC_6769

La primera que trobem són les xarxes de protecció que estan col·locades a la part inferior del cep, en aquests moments recollides perquè no hi ha raïm, i serveixen per lluitar contra les adversitats i les inclemències meteorològiques. Són 220 Km de xarxa, col·locada a ambdues parts del cep, que permetrà assegurar en el raïm, tant pel que fa a quantitat com a qualitat. Un sistema només utilitzat a tres cellers al món: a Mendoza (Argentina), al sud de Nova Zelanda i a les vinyes del celler d’Encús. Tres zones que tenen en comú l’alçada en què estan ubicades les vinyes i les adversitats climatològiques. Un sistema que limita les tasques mecàniques de manteniment de la vinya, doncs, en quedar tant el raïm com la fulla dins la xarxa, fa que la poda i el despampolament s’hagin de fer de manera totalment manual.

DSC_6811

La segona són els trulls. Els trulls són cubes de fermentació natural que van estar picats a les pedres en el segle XII pels monjos de l’Ordre Hospitalari. Són trulls que estaven amagats, que es reconstrueixen poc a poc i que recuperen la seva funció inicial: fermentar el vi. Aquests trulls esculpits a la pedra funcionen per gravetat. Al primer trull que trobem podem tastar-ne el vi, un vi que està amb les seves mares.

Aquest no és l’únic vi que tastem, al llarg del camí podrem gaudir de l’EKAM, el TAIELA, el QUEST, el THALARN i l’ACUSP.  5 vins elaborats pel celler Castell d’Encús i que podeu trobar a LaVinateria.

A l’ermita, en mig d’un entorn espectacular, provem l’EKAM. EKAM, que vol dir unitat divina, és un riesling amb gran acidesa i elaborat en petites tines d’inoxidable. Un vi blanc per aguantar.

Al trull tastem el QUEST. La fermentació de tot el vi QUEST es realitza en els cubs de pedra. QUEST, que vol dir qüestió, ha estat elaborat amb les varietats de Cabernet Sauvignon, cabernet franc, merlot i petit verdot. Un vi negre amb un final de fruita i espècies i un postgust llarg, intens i també de marcada acidesa.

Abans d’entrar al celler i davant les vinyes prenem l’ACUSP, un monovarietal de Pinot Noir. El nom d’ACUSP procedeix de la muntanya on està situada la vinya. És un vi que fermenta en els trulls de pedra i la transformació malolàctica la fa durant 12 mesos en barriques de roure francès.

Ja en el celler, primer tastem el TALEIA, que significa obsessió. Una part ha fermentat en els trulls de pedra i després 6 mesos en barriques noves de roure francès, la resta en petites tines d’inoxidable. Un vi complexe amb un final llarg i una marcada acidesa. Igual que l’EKAM tindrà un bon envelliment en ampolla.

Per acabar, en mig de barriques, trobem el THALARN, nom que procedeix de la població on està ubicat el celler. És un monovarietal de syrah, fermentat en cubs de pedra, barriques de fusta i tines d’inoxidable. És un vi negre fresc, complexe i intens.

En resum, són vins frescos amb acidesa marcada i personalitat. Tot això ve donat per tres elements molt importants: el clima, un gran contrast entre el dia i la nit; el sòl, en general calcari, i les varietats de raïm.

DSC_6839

Texto en castellano

La filosofía de Comas Calls Vinateria como tienda online de vinos y cavas es la de transmitir a nuestros clientes que detrás de una botella de vino hay una bodega, un viñedo y un equipo humano que lo hace posible. Por ello, siempre que tenemos posibilidad, queremos conocer la procedencia de los vinos que se venden tanto en la tienda online como la tienda física.

Llega el otoño, también la época de vendimia, y hemos decidido visitar el Castell d’Encús para poder probar el EKAM, el ACUSP, el QUEST, el TAIELA y el THALARN. Nos levantamos temprano y, después de casi 3 horas de camino, llegamos a Talarn. Dejamos el pueblo encima nuestro y una indicación a la izquierda nos muestra el camino hacia la bodega del Castell d’Encús, propiedad de Raúl Bobet. Después de subir un poquito empezamos a encontrar viña y finalmente una puerta corredera de hierro que nos informa de la llegada a la bodega.

Empezamos el recorrido por la finca. Una finca situada entre 800 y 1.000 metros de altura y de aproximadamente 100 ha, de las que hay más o menos un 25% de cultivadas. La más grande, de unas 8 ha, la tenemos ante nosotros.

DSC_6840En el Castell d’Encús, dentro de la D.O. Costers del Segre, elaboran 5 vinos a partir de las 10 variedades plantadas. Son 6 variedades de uva tinta y 4 de uva blanca: Cabernet Sauvignon, Cabernet franc, merlot, pinot noir, syrah, petit verdot, Sauvignon Blanc, Riesling, Semillon y albariño. Con estas variedades se elaboran 5 vinos: el EKAM, el TAIELA, el QUEST, el THALARN y el ACUSP.
En la visita al Castell d’Encús hay dos cosas que nos llaman la atención: las redes verticales de protección y los lagares.

La primera que encontramos son las redes de protección que están colocadas en la parte inferior de la cepa, en estos momentos recogidas porque no hay uva, y sirven para luchar contra las adversidades y las inclemencias meteorológicas. Son 220 Km de red, colocada en ambas partes de la cepa, que permitirá asegurar en la uva, tanto en cantidad como en calidad. Un sistema sólo utilizado en tres bodegas en el mundo: en Mendoza (Argentina), en el sur de Nueva Zelanda y en los viñedos de la bodega d’Encús. Tres zonas que tienen en común la altura en que están ubicadas las viñas y las adversidades climatológicas. Un sistema que limita las tareas mecánicas de mantenimiento de la viña, pues, al quedar tanto la uva como la hoja dentro de la red, hace que la poda y el despampolament deban realizarse de manera totalmente manual.

La segunda son los lagares. Los lagares son cubas de fermentación natural que esculpidos en las piedras durante el siglo XII por los monjes de la Orden Hospitalaria. Son lagares que estaban escondidos, que se reconstruyen poco a poco y que recuperan su función inicial: fermentar el vino. Estos lagares esculpidos en la piedra funcionan por gravedad. En el primer lagar que encontramos podemos probar el vino, un vino que está con sus lías.

Este no es el único vino que probamos, a lo largo del camino pudimos disfrutar del EKAM, el TAIELA, el QUEST, el THALARN y el ACUSP. 5 vinos elaborados por la bodega Castell d’Encús y que pueden encontrar en LaVinateria.

En la ermita, en medio de un entorno espectacular, probamos el EKAM. EKAM, que significa unidad divina, es un riesling con gran acidez y elaborado en pequeñas tinas de inoxidable. Un vino blanco para aguantar.

En el lagar probamos el QUEST. La fermentación de todo el vino QUEST se realiza en los cubos de piedra. QUEST, que significa cuestión, ha sido elaborado con las variedades de Cabernet Sauvignon, Cabernet franc, merlot y petit verdot. Un vino tinto con un final de fruta y especias y un postgusto largo, intenso y también de marcada acidez.

DSC_6842Antes de entrar en la bodega y ante las viñas tomamos el ACUSP, un monovarietal de Pinot Noir. El nombre de ACUSP procede de la montaña donde está situada la viña. Es un vino que fermenta en los cubos de piedra y la transformación maloláctica la realiza durante 12 meses en barricas de roble francés.

Ya en la bodega, primero probamos el TALEIA, que significa obsesión. Una parte ha fermentado en los lagares de piedra y luego 6 meses en barricas nuevas de roble francés, el resto en pequeñas tinas de inoxidable. Un vino complejo con un final largo y una marcada acidez. Al igual que el Ekam tendrá un buen envejecimiento en botella.

Por último, en medio de barricas, encontramos el THALARN, nombre que procede de la población donde está ubicada la bodega. Es un monovarietal de syrah, fermentado en cubos de piedra, barricas de madera y tinas de inoxidable. Es un vino tinto fresco, complejo e intenso.

En resumen, son vinos frescos con acidez marcada y personalidad. Todo esto viene dado por tres elementos muy importantes el clima, un gran contraste entre el día y la noche; el suelo, en general caliza, y las variedades de uva.

 

encus facebook

Comparte:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
VINOS TINTOS
VINOS BLANCOS
VINOS ROSADOS
WHISKY
Posts relacionados
Productos destacados

VINOS ROSADOS

VINOS ROSADOS

VINOS ROSADOS

VINOS ROSADOS