TOKAJI: vinum regnum, vi de reis, vino de reyes, wine of kings

Tabla de contenidos

(lletra normal català/letra cursiva español)

Hongria, situat al mig d’Europa i sense  sortida al mar, un país planer i banyat pel riu Danubi.

Hongria, un país turístic que el seu gran atractiu és Budapest. Una ciutat que en són dues, Buda i Pest, separades pel Danubi i unides per ponts, com el de les Cadenes o el de la Llibertat.

Hongria grisa i trista, ennuvolada i freda, amb dies plujosos i sol escàs. Un país on busques els barrets perquè et protegeixin el cap, els guants les mans, l’abric i les botes la resta del cos, però res et protegeix del fred gèlid que talla la cara.

La primera vegada que vam arribar a Hongria va ser el 2008, concretament per conèixer Budapest. Van ser 5 dies intensos, monuments, banys, passejades, però ens va quedar pendent una cosa, conèixer la regió on es conceb el “Vi de Reis”: TOKAJI, el vi més famós d’Hongria.

IMG_1906Sis anys després repetim viatge i aquesta vegada, sense cap dubte, el destí és TOKAJI. Volem conèixer el vi d’Hongria, per ser més concrets el vi de Tokaji, per això,  avui, us vull transportar a aquesta regió, situada al nordest d’Hongria. Una regió muntanyosa, regada pels rius Tisza i Bodrog, amb 7.000 hectàrees de vinyes i una de les tres regions de vins declarada Patrimoni de la Humanitat per la Unesco.

Tokaji, ho podríem definir com un nom dolç i àcid a la vegada, amb unes terres fredes on s’hi produeix un dels millors vins del món. És una regió fronterera, oblidada i deprimida, però que els seus paisatges únics li han retornat el reconeixement que tant es mereix.

IMG_1950

És hivern, dies curts, tristos i ennuvolots, però avui no. Avui el dia s’ha aixecat, el sol és preciós, fins i tot ens enlluerna, les vinyes precioses ens envolten. Són vinyes amb encant, pot ser que no hi hagi l’esplendor del verd de les fulles, però hi ha l’esquelet, el cep despullat, dret i ben arrenglerat.

Un dels vins d’Hongria que es conceb en aquestes vinyes és el Tokaj Aszú. El vi de Tokaj és un vi dolç diferent, amb unes característiques peculiars que provenen del sòl, d’origen volcànic, del llarg envelliment del vi en els laberíntics passadissos soterranis, de les ampolles cobertes de fongs i del sistema de mesurar la dolçor amb els puttonyos.

El vi de Tokaj se l’anomena vi de reis. Aquest sobrenom li ve donat per ser el vi dolç predilecte dels emperadors de la dinastia dels Hausburg, els quals el van batejar amb el pseudònim Vinum regum, rex vinorum, vi de reis, rei dels vins.

IMG_4293Visitem dos cellers de Tokaj, un l’Oremus, propietat de la família Vega Sicilia, l’altra el Disznoko del Grup AXA, també són els més coneguts.

Les bodegues Oremus tenen 4 km de cava subterrania, passadissos i passadissos amb ampolles i ampolles, algunes daten de l’any 1876. A les seves vinyes es cultiven quatre varietats de raïm el furmint, el hárslevelú, sárgamuskotály i Zéta.

Les bodegues Disznoko combinen un nou celler i magatzems espectaculars amb els passadissos subterranis i combinant les noves tecnologies enològiques i respectant al màxim els processos tradicionals.

Molt amablement ens expliquen el procés d’elaboració del vi de Tokaji: és un vi base, que abans de fermentar se li afegeix el vi aszú. El vi aszú es fa a partir del raïm botrytitzat o raïm aszú, és un  raïm  que ha estat afectat per el fong Botrytis Cinerea, que ataca la vinya, fent que es podreixi el raïm (podridura noble), assecant-lo i fent que perdi tota l’aigua, però conservant la resta de substàncies (com sucres, elements àcids, …). El raïm aszú agafa l’aspecte de les panses i se l’anomena aszú que vol dir sec en hungarés.

L’addició de raïm aszú no és aleatoria sinó que es medeix en puttonyos. Tradicionalment el raïm aszú es recollia en recipients de 25 kg anomenats puttonyos i és aquesta la mesura que s’utilitza per afegir el raïm aszú al vi base. Perquè un vi de Tokaji pugui ser considerat aszú, en una barrica de 136 litres se li ha d’afegir com a mínim 3 puttonyos, per tant són 75 kg de raïm aszú per una base de vi de 136 litres. El tokaji aszú de 3 puttonyos seria el menys dolç i la dolçor augmentaria segons els puttonyos que poden ser de tres, quatre, cinc i sis puttonyos i l’ Eszcencia que s’elaborat directament de la llàgrima del raïm aszú. L’Eszcencia és de textura semblant a l’almívar o fins i tot la mel.

No podem marxar d’Hongria sense provar els vins de Tokaji:

IMG_2032

El DISZNÓKÖ ASZÚ 5 PUTTONYOS 2007: color ataronjat i en copa llàgrima espessa. En boca és melós i amb una dolçor equilibrada, el postgust ens recorda a la pell de taronja.

El DISZNÓKÖ ASZÚ 6 PUTTONYOS 1999: també de color ataronjat però més pujat. En boca predominen els dolços com la mel i el codony, les aromes ens recorden la confitura i la pell de taronja.

El DISZNÓKÖ ESZENCIA 2007: aquest Tokaji és l’èssencia en estat pur. En copa regalima espès com la mel, els aromes a mel i espècies dolces i en boca el podríem definir com un concentrat de mel amb notes de codony.IMG_2021

A part dels Tokaji Aszú a la regió de Tokaji, també s’elaboren altres vins, que també tastem al celler Disznókö:

– Tokaji Dry Furmint: un vi sec i amb una acidesa fresca, un color pàlid i elaborat 100% amb la varietat furmint. Està elaborat només amb inox.

– Tokaji Hárslevelü: elaborat amb la varietat Hárslevelü i passat per barrica. Menys complexe que el furmint.

– Tokaji Szamorodni: és un vi elaborat amb les varietats  de Furmint, Oremus, Harslevelu i Moscatell. És un vi semidolç i de baixa acidesa que passa un any per bóta nova.

El nostre tast del vi d’Hongria o millor dit del vi de Tokaji, el podríem resumir  com un vi dolç i elegant, amb una dolçor que no cansa. Un equilibri entre la dolçor i l’acidesa que li dóna una agradable frescor amb aromes complexes,  dolços, cítrics i florals.

Esperem que hagiu pogut gaudir de la dolçor d’aquest post i també dels vins de Tokaji.

IMG_1905

Hungría, situado en medio de Europa y sin salida al mar, un país llano y bañado por el río Danubio.

IMG_1888Hungría, un país turístico que su gran atractivo es Budapest. Una ciudad que son dos, Buda y Pest, separadas por el Danubio y unidas por puentes, como el de las Cadenas o el de la Libertad.

Hungría gris y triste, nublada y fría, con días lluviosos y sol escaso. Un país donde buscas los sombreros para que te protejan la cabeza, los guantes las manos, el abrigo y las botas el resto del cuerpo, pero nada te protege del frío gélido que corta la cara.

La primera vez que llegamos a Hungría fue el 2008, concretamente para conocer Budapest. Fueron 5 días intensos, monumentos, baños, paseos, pero nos quedó pendiente una cosa, conocer la región donde se concibe el “Vino de Reyes”: TOKAJI, el vino más famoso de Hungría

Seis años después repetimos viaje y esta vez, sin lugar a dudas, el destino es TOKAJI. Queremos que conozcais el vino de Hungría, para ser más concretos el vino de Tokaji, por eso, hoy, os transportamos a esta región, situada al nordeste de Hungría. Una región montañosa, regada por los ríos Tisza y Bodrog, con 7.000 hectáreas de viñas y una de las tres regiones de vinos declarada Patrimonio de la Humanidad por la Unesco.

IMG_1968Tokaji, lo podríamos definir como un nombre dulce y ácido a la vez, con unas tierras frías donde se produce uno de los mejores vinos del mundo. Es una región fronteriza, olvidada y deprimida, pero que sus paisajes únicos le han devuelto el reconocimiento que tanto se merece.

Es invierno, días cortos, tristes y nublados, pero hoy no. Hoy el día se ha levantado, el sol es precioso, incluso nos deslumbra, las viñas preciosas nos rodean. Son viñas con encanto, puede ser que no haya el esplendor del verde de las hojas, pero hay el esqueleto, la cepa desnuda, derecha y bien alineada.

Uno de los vinos de Hungría que nace de estas viñas es el Tokaji Aszú. El vino de Tokaji es un vino dulce diferente, con unas características peculiares que provienen del suelo, de origen volcánico, del largo envejecimiento del vino en los laberínticos pasillos subterráneos, de las botellas cubiertas de hongos y del sistema de medir la dulzura con los puttonyos.

El vino de Tokaji se denomina vino de reyes. Este apodo le viene dado para ser el vino dulce predilecto de los emperadores de la dinastía de los Hausburgo, los cuales lo bautizaron con el pseudónimo Vinum regum, rex vinorum, vino de reyes, rey de los vinos.

Visitamos dos bodegas de Tokaj, una la Oremus, propiedad de la familia Vega Sicilia, la otra el Disznoko del Grupo AXA, también son las más conocidas.

IMG_2031Las bodegas Oremus tienen 4 km de cava subterránea, pasillos y pasillos con botellas y botellas, algunas datan del año 1876. En sus viñas se cultivan cuatro variedades de uva el furmint, el hárslevelú, sárgamuskotály y Zéta.

Las bodegas Disznoko combinan una nueva bodega y almacenes espectaculares con los pasillos subterráneos y combinando las nuevas tecnologías enológicas y respetando al máximo los procesos tradicionales.

Muy amablemente nos explican el proceso de elaboración del vino de Tokaji: es un vino base, que antes de fermentar se le añade el vino aszú. El vino aszú se hace a partir de la uva botrytitzat o uva aszú, es una uva que ha sido afectada por el hongo Botrytis Cinerea, que ataca la viña, haciendo que se pudra la uva (podredumbre noble), secándolo y haciendo que pierda toda el agua, pero conservando el resto de sustancias (como azúcares, elementos ácidos, …). La uva aszú coge el aspecto de las pasas y se lo denomina aszú que quiere decir seco en hungarés

La adición de uva aszú no es aleatoria sino que se mide en puttonyos. Tradicionalmente la uva aszú se recogía en recipientes de 25 kg llamados puttonyos y es esta la medida que se utiliza para añadir la uva aszú al vino base. Porque un vino de Tokaji pueda ser considerado aszú, en una barrica de 136 litros se le tiene que añadir como mínimo 3 puttonyos, por lo tanto son 75 kg de uva aszú por una base de vino de 136 litros. El tokaji aszú de 3 puttonyos sería el menos dulce y la dulzura aumentaría según los puttonyos que pueden ser de tres, cuatro, cinco y seis puttonyos y el Eszcencia que se ha elaborado directamente de la lágrima de la uva aszú. El Eszcencia es de textura parecida al almíbar o incluso la miel. 

No podemos marchar de Hungría sin probar los vinos de Tokaji:

El DISZNÓKÖ ASZÚ 5 PUTTONYOS 2007: color anaranjado y en copa lágrima espesa. En boca es meloso y con una dulzura equilibrada, el postgusto nos recuerda a la piel de naranja. 

IMG_2019El DISZNÓKÖ ASZÚ 6 PUTTONYOS 1999: también de color anaranjado pero más subido. En boca predominan los dulces como la miel y el membrillo, los aromas nos recuerdan la confitura y la piel de naranja.

El DISZNÓKÖ ESZENCIA 2007: este Tokaji es la eséncia en estado puro. En copa la lágrima espesa como la miel, los aromas a miel y especies dulces y en boca lo podríamos definir como un concentrado de miel con notas de membrillo.

Aparte de los Tokaji Aszú en la región de Tokaji, también se elaboran otros vinos, que también probamos a la bodega Disznókö:

– Tokaji Dry Furmint: un vino seco y con una acidez fresca, un color pálido y elaborado 100% con la variedad furmint. Está elaborado sólo con inoxidable.

– Tokaji Hárslevelü: elaborado con la variedad Hárslevelü y pasado por barrica. Menos complejo que el furmint.

Tokaji Szamorodni: es un vino elaborado con las variedades de furmint, oremus, harslevelu y moscatel. Es un vino semidulce y de baja acidez que pasa un año por barrica nueva.

IMG_4311Nuestra cata del vino de Hungría o mejor dicho del vino de Tokaji, la podríamos resumir como un vino dulce y elegante, con una dulzura que no cansa. Un equilibrio entre la dulzura y la acidez que le da una agradable frescura con aromas complejos, dulces, cítricos y florales. 

Esperamos que hayáis podido disfrutar de la dulzura de este post y también de los vinos de Tokaji.

 

Comparte:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
VINOS TINTOS
VINOS BLANCOS
VINOS ROSADOS
WHISKY
Posts relacionados
Productos destacados

VINOS ROSADOS

VINOS ROSADOS

VINOS ROSADOS

VINOS ROSADOS